El dia 22 d’abril es va publicar al BOE el Reial Decret Llei 15/2020 de mesures urgents complementàries per a donar suport a l’economia i l’ocupació. La norma regula un paquet de mesures fiscals, laborals i altres addicionals a les ja aprovades anteriorment pel Govern durant l’estat d’alarma. El contingut d’aquest Reial Decret Llei es resumeix en els següents punts:
I – MESURES FISCALS
- Reducció de l’IVA de determinat material sanitari, en concret s’aplica un tipus del 0% de l’IVA a les entregues, importació i adquisicions intracomunitàries de béns els destinataris dels quals siguin entitats de Dret Públic, clíniques o centres hospitalaris, o entitats privades de caràcter social. També es redueix al 4% el tipus d’IVA aplicable als llibres, periòdics i revistes digitals. Els bens als quals s’aplica l’IVA del 0% es rel.lacionen a l’annex del Reial Decret.
- Es permetrà, a aquelles empreses la facturació de les quals sigui inferior a 6.000.000€ durant els 12 mesos anteriors a la data en la qual es va iniciar el període impositiu, ajustar els pagaments fraccionats de l’Impost de Societats als ingressos reals de cada període de liquidació per a 2020. És a dir, canviar del sistema A al sistema B, on el pagament de l’octubre es farà en funció de la base imposable dels primers 9 mesos de l’any i el del desembre, en funció de la base imposable dels primers 11 mesos de l’exercici.
- Els autònoms en el sistema de mòduls, podran decidir calcular, durant el període d’estat d’alarma, els seus pagaments fraccionats d’IRPF i els ingressos a compte de l’IVA, conforme als seus ingressos reals, en lloc d’amb el mètode d’estimació objectiva per mòduls, que habitualment s’utilitza per la seva major simplicitat, sense necessitat de renunciar a aquest. Així, en l’exercici 2021 podran seguir tributant per el sistema de mòduls.
- No s’iniciarà el període executiu per a deutes tributaris derivats de declaracions-liquidacions i les autoliquidacions presentades pels subjectes passius, si compleixen necessàriament determinats requisits, el més rellevant dels quals és la concessió de finançament avalat per l’Estat (o també denominats préstecs ICO), que s’haurà de ser destinar al pagament dels esmentats deutes tributaris.
- Finalment, s’estén fins al 30 de maig el termini de determinades mesures contingudes en els reials decrets llei 8/2020 i 11/2020, en concret, l’ampliació dels terminis de pagament de deutes liquidats per l’administració tributària o la contestació de requeriments tributaris, que anteriorment tenien com a límit temporal els dies 30 d’Abril i 20 de maig.
II – MESURES LABORALS
Entre les “Mesures per a facilitar l’ajust de l’economia i protegir l’ocupació” destaca que es prorroga per dos mesos el caràcter preferent del treball a distància, així com el dret d’adaptació de l’horari i reducció de la jornada.
Entre les “Mesures de protecció dels ciutadans” destaquen les següents:
- Ampliació de la cobertura de la prestació per desocupació als treballadors els contractes dels quals hagin estat extingits durant el període de prova d’una nova feina, des del 9 de març, o aquells que s’hagin extingit voluntàriament des de l’1 de març, per tenir una altre oferta laboral en ferm que hagi “desaparegut”.
- S’estableixen els termes per al rescat de fons de pensions, definint-se, entre altres qüestions, l’acreditació de les circumstàncies que donen dret a la disponibilitat dels plans, el termini al qual es vinculen aquestes circumstàncies i l’import màxim del qual es pot disposar.
- S’aprova la reducció de les cotitzacions per a determinats treballadors agraris durant els períodes d’inactivitat en 2020.
- S’estableix una suspensió de terminis en l’àmbit d’actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social durant el període de vigència de l’estat d’alarma i les seves pròrrogues.
- S’estableix l’obligació per als treballadors inclosos en l’àmbit del Règim Especial d’Autònoms i que no haguessin exercitat l’opció per una mútua, a exercitar-la i formalitzar el corresponent document d’adhesió en el termini de tres mesos des de la finalització de l’estat d’alarma.
- Així, com a efecte del punt anterior, s’estableix que l’opció per una mútua col·laboradora amb la Seguretat Social de treballadors del Règim Especial d’Autònoms realitzada per a causar dret a la prestació extraordinària per cessament d’activitat, donarà lloc al fet que la mútua per la qual hagi optat el treballador autònom assumeixi no sols la protecció i la responsabilitat del pagament de la prestació extraordinària per cessament d’activitat, sinó també la resta de prestacions derivades de les contingències per les quals s’hagi formalitzat la cobertura, incloent el subsidi per incapacitat temporal.
- Es possibilita la pròrroga dels contractes predoctorals per a personal investigador en formació subscrits en l’àmbit de la recerca pel temps de durada de l’estat d’alarma i les seves pròrrogues, a més, per motius justificats, es podran prolongar els contractes fins a altres tres mesos addicionals al mateix temps que duri la declaració d’estat d’alarma.
- Es reforcen els mecanismes de control i sanció per a evitar comportaments fraudulents en la percepció de les prestacions, regulant-se les sancions i establint-se una responsabilitat empresarial que implica la devolució per part de l’empresa de les prestacions indegudament percebudes pels seus treballadors, modificant-se per a això la Llei d’Infraccions i Sancions en l’Ordre Social.
- Es modifica l’article 22.1 del RDL 8/2020 per a incrementar l’àmbit d’aplicació dels ERTOs per causa de força major i cobrir baixades significatives d’activitat en aquells sectors considerats essencials que també han vist reduïts els seus ingressos. Atenció perquè per a justificar aquesta ampliació, en el Preàmbul es conceptua la “força major”, apartant-la del terme jurisprudencial i cenyint-la a un concepte legal.
“se entenderá que concurre la fuerza mayor descrita en el párrafo anterior respecto de las suspensiones de contratos y reducciones de jornada aplicables a la parte de actividad no afectada por las citadas condiciones de mantenimiento de la actividad”
- Es modifica l’article 25.6 del RDL 8/2020 per a reforçar la protecció dels treballadors fixos discontinus i ampliar la cobertura per desocupació als treballadors que no hagin pogut reincorporar-se a la seva activitat en les dates previstes a conseqüència del COVID-19 i que no compleixen el requisit de situació legal de desocupació, o no poden accedir a la prestació per mancar del període de cotització necessari.
- Es modifica la Disposició Addicional 2a del RDL 9/2020 sobre Règim sancionador i reintegrament de prestacions indegudes, en el sentit d’afegir la apliación deduccions indegudes en les quotes de Seguretat Social com a infracció sancionable. Aclarir que l’obligació de devolució correspondrà a l’empresa i que aquesta podrà deduir-la de les nòmines. Així mateix s’afegeix que el treballador conservarà el dret al salari corresponent al ERTO.
- Es modifica l’article 35 del RDL 11/2020 sobre ajornaments en el pagament de deutes amb la Seguretat Social, establint certes particularitats respecte del règim general, com un interès del 0,5% i s’amortitzarà mitjançant pagaments mensuals amb un termini d’amortització de 4 mesos per cada mensualitat sol·licitada a partir del mes següent al qual aquella s’hagi dictat, sense que excedeixi en total de 12 mensualitats.
III – MESURES EN EL MERCAT DE LLOGUER
Arrendaments per a ús diferent del d’habitatge amb grans propietaris.
- La persona física o jurídica arrendatària d’un contracte d’arrendament per a ús diferent del d’habitatge de conformitat amb el que es preveu en l’article 3 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’Arrendaments Urbans, o d’indústria, que compleixi els requisits per a poder accedir a aquesta mesura, podrà sol·licitar de la persona arrendadora, quan aquesta sigui una empresa o entitat pública d’habitatge, o un gran propietari (entenent per tal la persona física o jurídica que sigui titular de més de 10 immobles urbans, excloent garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 m²) en el termini d’1 mes des de l’entrada en vigor d’aquest RDL, la moratòria en el pagament de la renda del lloguer, que haurà de ser acceptada per l’arrendador sempre que no s’hagués aconseguit ja un acord entre totes dues parts de moratòria o reducció de la renda.
- La moratòria en el pagament de la renda s’aplicarà de manera automàtica i afectarà el període de temps que duri l’estat d’alarma i les seves pròrrogues i a les mensualitats següents, prorrogables una a una, si aquell termini fos insuficient en relació amb l’impacte provocat pel COVID-19, sense que puguin superar-se, en cap cas, els 4 mesos.
- Aquesta renda s’ajornarà, sense penalització ni meritació d’interessos, a partir de la següent mensualitat de renda arrendatícia, mitjançant el fraccionament de les quotes en un termini de 2 anys, que es comptaran a partir del moment en el qual se superi la situació comentada anteriorment, o a partir de la finalització del termini dels quatre mesos abans citat, i sempre dins del termini de vigència del contracte d’arrendament o qualsevol de les seves pròrrogues.
Arrendaments per a ús diferent d’habitatge diferents dels anteriors
- La persona física o jurídica arrendatària d’un contracte d’arrendament per a ús diferent del d’habitatge de conformitat amb el que es preveu en l’article 3 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, o d’indústria, l’arrendador de la qual sigui diferent dels definits en el punt anterior, i que compleixi els requisits necessaris, podrà sol·licitar de la persona arrendadora, en el termini d’1 mes, des de l’entrada en vigor d’aquest RDL, l’ajornament temporal i extraordinari en el pagament de la renda, sempre que un ajornament o una rebaixa de la renda, no s’hagués acordat per totes dues parts amb caràcter voluntari.
- Exclusivament, en el marc de l’acord al qual es refereixen els apartats anteriors, les parts podran disposar lliurement de la fiança prevista en l’article 36 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, que podrà servir per al pagament total o parcial d’alguna o algunes mensualitats de la renda de lloguer. En cas que es disposi totalment o parcialment d’aquesta, l’arrendatari haurà de reposar l’import de la fiança disposada en el termini d’un any des de la celebració de l’acord o en el termini que resti de vigència del contracte, en cas que aquest termini fos inferior a un any.
Els autònoms i pimes arrendataris hauran de complir amb els següents requisits:
- Els autònoms:
Estar afiliat i en situació d’alta, en la data de la declaració de l’estat d’alarma mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma, en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms o en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar o, en el seu cas, en una de les Mutualitats substitutòries del RETA.
Que la seva activitat hagi quedat suspesa a conseqüència de l’entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, o per ordres dictades per l’Autoritat competent i les Autoritats competents delegades a l’empara del referit RD.
En el cas que la seva activitat NO es vegi directament suspesa a conseqüència de l’entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, s’haurà d’acreditar la reducció de la facturació del mes natural anterior al que se sol·licita l’ajornament en, almenys, un 75%, en relació amb la facturació mitjana mensual del trimestre al qual pertany aquest mes referit a l’any anterior.
- Les Pimes:
Que no se superin els límits establerts en l’article 257.1 del Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Societats de Capital. (Article 257. Balanç i estat de canvis en el patrimoni net abreujats. Complir durant dos exercicis consecutius: ACTIU < 4M€ ; INXN < 8M€ ; MITJA TREB < 50 persones)
Que la seva activitat hagi quedat suspesa a conseqüència de l’entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, o per ordres dictades per l’Autoritat competent i les Autoritats competents delegades a l’empara del referit RD.
En el cas que la seva activitat NO es vegi directament suspesa en virtut del que es preveu en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, s’haurà d’acreditar la reducció de la seva facturació del mes natural anterior al que se sol·licita l’ajornament en, almenys, un 75%, en relació amb la facturació mitjana mensual del trimestre al qual pertany aquest mes referit a l’any anterior.
Per l’acreditació dels requisits:
- La reducció d’activitat s’acreditarà inicialment mitjançant la presentació d’una declaració responsable que presentarà l’arrendatari a l’arrendador, en la qual, sobre la base de la informació comptable i d’ingressos i despeses, es faci constar la reducció de la facturació mensual en, almenys, un 75%, en relació amb la facturació mitjana mensual del mateix trimestre de l’any anterior. En tot cas, quan l’arrendador el requereixi, l’arrendatari haurà de mostrar els seus llibres comptables a l’arrendador per a acreditar la reducció de l’activitat.
ACCÉS AL DOCUMENT EN PDF –> 22-04 CIRCULAR INFORMATIVA COVID19 RDL15-2020
ACCÉS AL BOE DE 22/04/2020 –> 04-22 – BOE RDL 15-2020 MESURES 05
Leave a reply