Recordeu que aquesta informació està en revisió permanent
MESURES FISCALS COVID-19
Ajornament de deutes tributaris.
Amb l’objectiu d’ajudar a evitar possibles tensions de tresoreria que puguin experimentar PIMES i autònoms, es concedeix durant sis mesos facilitats en el pagament d’impostos, amb una carència de tres mesos en el pagament d’interessos.
Per això, es permetrà a empreses i autònoms amb un volum d’operacions no superior a 6.010.121,04 euros l’any 2019, que ajornin fins a 30.000 euros el pagament de tributs durant sis mesos, amb tres mesos de carència.
És a dir, encara que els ajornaments es concediran per un termini de sis mesos, no es reportaran interessos de demora durant els primers tres mesos de l’ajornament, amb el que es podrà ingressar el deute tributari en el termini de tres mesos i no abonar cap quantitat en concepte d’interessos.
La mesura s’aplica a totes les declaracions d’impostos corresponents a l’Administració tributària de l’Estat que hagin de presentar-se entre el dia d’avui i fins al dia 30 de maig de 2020.
La norma, per tant, s’aplica a qualsevol deute tributari en l’àmbit competencial de l’Administració de l’Estat, retencions de l’IRPF o del IRNR, IVA, pagament fraccionat corresponent al mes d’abril de l’Impost de Societats i qualsevol altre tribut de competència estatal. S’ha de recordar en aquest sentit que, en condicions normals, les retencions de l’IRPF, les quotes repercutides de l’IVA i els pagaments fraccionats de l’Impost de Societats són deutes tributaris inajornables.
Altres mesures aprovades.
Línia de finançament específic a través de l’Institut de Crèdit Oficial per import de 400 milions d’euros per a atendre les necessitats de liquiditat de les empreses i treballadors autònoms del sector turístic, així com de les activitats relacionades que s’estiguin veient afectades per l’actual situació.
Es permet que les empreses que han rebut préstecs de la Secretaria General d’Indústria i de la Petita i mitjana empresa puguin ajornar el seu reemborsament.
Altres mesures que podrien entrar en vigor a curt termini.
L’Agència Tributària ha anunciat en la seva pàgina web un “canvi normatiu imminent” perquè els terminis en els procediments tributaris siguin ampliats. Literalment l’anunci manifesta: “No es preocupi si té un tràmit pendent. Si s’aprova el canvi normatiu, l’Agència és conscient de la situació i no considerarà incomplert el termini”.
MESURES LABORALS COVID-19
Mesures preventives i laborals a adoptar enfront el coronavirus, així com els diferents escenaris què ens podem trobar. Aquestes mesures poden anar variant al llarg dels propers dies, en funció del que acordi el govern.
Mesures
Consideració d’accident de treball per als períodes d’aïllament: Es considerarà situació assimilada a accident de treball, exclusivament per a la prestació econòmica d’incapacitat temporal del sistema de Seguretat Social, aquells períodes d’aïllament o contagi de les persones treballadores provocat pel virus COVID-19. La durada d’aquesta prestació excepcional vindrà determinada pel comunicat de baixa per aïllament i la corresponent alta. La data del fet causant serà la data en la qual s’acordi l’aïllament o malaltia del treballador, sense perjudici que el comunicat de baixa s’expedeixi amb posterioritat a aquesta data. Tindrà dret a aquesta prestació la persona treballadora per compte propi o aliè que es trobi donada d’alta en qualsevol dels règims de Seguretat Social. S’ha establert la mateixa previsió per als funcionaris en règim de mutualisme administratiu.
Agilització dels tràmits en cas que una empresa hagi de suspendre la seva producció, de manera que es redueixi de manera extraordinària els períodes de consulta per a negociar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE) de quinze a cinc dies.
Exoneració de cotitzacions a la Seguretat Social per part de les empreses i la no consumició del subsidi d’atur per als treballadors afectats als supòsits de ERTE’s per causes productives, relacionats amb l’afectació de l’activitat a conseqüència del coronavirus.
Ampliació de les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l’activitat turística.
Preguntes i Respostes
Quines mesures preventives s’han d’adoptar?
El coronavirus és un virus nou, desconegut anteriorment en la patologia humana.
Els símptomes més comuns inclouen febre, tos, i sensació de falta d’aire. En alguns casos també pot haver-hi símptomes digestius com a diarrea i dolor abdominal. La majoria dels casos presenten símptomes lleus.
En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Els casos més greus generalment ocorren en persones d’edat avançada o que pateixen alguna malaltia crònica, com a malalties del cor, del pulmó o problemes d’immunitat.
La forma de transmissió d’aquest virus, seria a través del contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona infectada. Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, els seus ulls, o la seva boca. Sent així poc probables la transmissió per l’aire a distàncies majors d’un o dos metres.
Pel fet que no existeix un tractament específic per al coronavirus, les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen:
- Higiene de mans freqüent (rentada amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
- En tossir o esternudar, ha de cobrir-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús i tirar-lo en un contenidor d’escombraries, si no té un mocador, ha de cobrir-se amb el colze flexionat.
- Si sofreix un accés de tos inesperat i es cobreix accidentalment amb la mà, evitar tocar- se els ulls, el nas, o la boca.
- Si es presenten símptomes respiratoris, evitar el contacte pròxim (mantenint una distància d’un metre aproximadament) amb altres persones.
- Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca, ja que les mans faciliten la transmissió.
De la mateixa manera es recomana reforçar les mesures d’higiene personal:
- Portar les ungles curtes i cuidades, evitant l’ús d’anells, polseres, rellotges i altres
- Recollir el cabell
- Evitar l’ús de lents de
Si no adopten mesures preventives què pot passar?
Si es produeix un contagi al centre de treball perquè l’empresa no ha adoptat cap mesura de prevenció, aquest contagi és considerat accident de treball i es produirà un recàrrec per falta de mesures de seguretat de les prestacions que la Seguretat Social aboni per la malaltia , a més de ser sancionada per infracció greu, d’acord amb el que estableix l’art. 12 LISOS amb multes de fins a 40.985 euros (art. 40.2.b LISOS).
Què passa si un treballador es contagia el COVID-19?
D’acord amb l’art. 157 LGSS, s’entendrà per malaltia professional la contreta a conseqüència de la feina. I si es produeix un contagi com a conseqüència d’un viatge de treball o al centre de treball, es considerarà que es tracta d’un accident laboral.
En cas de tenir un treballador contagiat, caldrà adoptar les mesures pertinents. És a dir, que totes les persones que hagin estat en contacte directe (entre 1,5-2 metres) s’hauran de posar en aïllament preventiu i fer les pertinents consultes mèdiques.
Si una persona treballadora ha d’estar en quarantena com a mesura preventiva com s’ha de tractar aquesta situació des del punt de vista laboral?
D’acord amb l’últim criteri de la DGSS, l’aïllament preventiu de les persones treballadores, estiguin o no afectades, s’assimilarà a la situació d’accident laboral. Els serveis mèdics de la Seguretat Social emetran el corresponent informe de baixa.
Poden les persones treballadores negar-se a viatjar per treball a zones de risc?
El personal laboral té el dret de protecció enfront dels riscos laborals (art. 14 LPRL) podent interrompre la seva activitat davant de qualsevol risc greu i imminent per a la seva salut (art. 21 LPRL). Si l’empresari impedeix l’exercici d’aquest dret, cometria una infracció molt greu (art. 13.9 LISOS).
Actuació davant el tancament d’escoles
En el cas què es decretés el tancament de les escoles i els treballadors/es hagin de romandre en el seu domicili:
- Possibilitar el teletreball perquè puguin desenvolupar la feina des de casa
- En cas de no poder-se realitzar el treball de manera telemàtica, s’està plantejant un subsidi del govern (no aprovat a data d’av ui) per la gent que es quedi a casa i no pugui En el cas de l’empresa, resultaria una absència justificada no retribuïda.
També es poden acordar diferents pactes, ja sigui vacances (no es poden obligar) o qualsevol pacte en benefici del treballador.
En quins supòsits es pot paralitzar l’activitat de l’empresa?
En l’art. 21 LPRL es preveu la possibilitat de paralitzar l’activitat laboral si existís un risc greu i imminent per a la salut dels treballadors, com és el possible contagi entre la plantilla.
La decisió de paralització de l’activitat la pot adoptar directament l’empresa, els òrgans de seguretat i salut o fins i tot la pròpia persona treballadora que pot decidir abandonar l’activitat si es produeix tal risc.
Si l’empresa no paralitza l’activitat per risc greu i imminent per a la seguretat i la salut de les persones treballadores, la Inspecció de Treball pot ordenar (art. 44 LPRL i arts. 11 i 26 RD 928/1998).
Es poden suspendre els contractes de treball en cas de paralització de l’activitat?
En el supòsit d’epidèmia del coronavirus, d’acord amb els art. 45.1 i 47 ET, es pot tramitar un expedient de regulació temporal d’ocupació per força major (ERTO), per exemple, en els casos de la manca de material necessari per a l’activitat o que s’hagi produït algun esdeveniment imprevisible i inevitable aliè a l’empresa.
Des del punt de vista de la prestació per desocupació, si es compleix amb les cotitzacions requerides per al seu cobrament, l’empresa està obligada a mantenir durant aquest període la cotització a la Seguretat Social (art. 273 LGSS).
Leave a reply